Naar aanleiding van een geplaatste link op de Facebook groep “Zadenbibliotheek Hoeksche Waard” over invasieve planten, leek het mij de moeite waard wat dieper te duiken in dit onderwerp.
Verblijvend in Spanje kom ik veel planten, struiken en bloemen tegen die volop in zaad staan. Leuk om mee te nemen dacht ik. Na een paar dagen zaden verzamelen las ik de link van Isabelle over invasieve plantensoorten. Gelukkig had ik de desbetreffende planten en hun zaden opgezocht en genoteerd en bij het nazoeken op de site van Floron kwam ik er achter dat, een op zich zeer mooie klimplant met mooie grote zaad vruchten, gelijkend op een chayote, een enorme woekeraar is en alles overgroeit. “Araujia Sericifera” is in een aantal landen zelfs verboden buiten te houden. Zo ook de tijgernoot. In Spanje maakt men er de beroemde Hotcha van. Deze zaden blijven jaren actief en kunnen in Nederland een flinke schade aanrichten in gewassenvelden. Zij mogen dan ook niet in de volle grond gekweekt worden, alleen in potten.
Een andere, voor velen al een echte plaag, is de Japanse Duizendknoop. Deze woekerd zich, haast onverdelgbaar, door Nederland. Schade aanrichtend aan straten en rioleringen. Verdelgen is haast alleen mogelijk door ze met wortel en al op te graven of ze handmatig, zo laag mogelijk af te knippen zodat de plant uiteindelijk uitput. Gebruik hiervoor absoluut geen bosmaaier, deze verspreid de stukken plant, welke weer opnieuw uit kunnen groeien.
De Japanse Duizendknoop is al in 1823 in Nederland ingevoerd en werd voor het eerst in 1886 verwilderd aangetroffen in de omgeving van Baarn. Pas na 1950 is de soort in Nederland op grote schaal gaan verwilderen. Waarschijnlijk heeft het dumpen van tuinafval heeft bijgedragen aan de verspreiding van de plant.
Sommige mensen eten de Japanse Duizendknoop. Hij is familie van en smaakt ook als Rabarber. Doe dit echter niet met wild geplukte Duizendknoop daar gemeente ter bestrijding soms nog gif gebruiken.
Je begrijpt het al, de invasieve soorten heb ik linea recta terug geworpen in de bossen. Mijn advies is dan ook om, in het buitenland verzamelde zaden, eerst even te controleren op Floron of deze zaden geen invasieve soort zijn. Het kan je een hoop narigheid schelen!